@e-Lekstroom wint prijs beste energie initiatief provincie Utrecht van NMU in 2018

Energie coöperatie e-Lekstroom uit Nieuwegein ontving tijdens de voorjaarsbijeenkomst van U-thuis de prijs voor het ‘Beste energie initiatief’ in de regio Utrecht. Duurzaamheidswethouder Peter Snoeren van de gemeente Nieuwegein reikte de prijs uit namens het Servicepunt Energie Lokaal van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU).

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een bewonersinitiatief zonder winstoogmerk, dat zich richt op energiebesparing of duurzame energie. De jury koos het Nieuwegeinse initiatief uit 50 energie initiatieven uit de Provincie Utrecht. Impact, betrokkenheid vanuit de gemeenschap en de voorbeeldfunctie waren criteria waarop de initiatieven door de jury werden beoordeeld. De overige finalisten waren Haarse Zon met hun project om kasteeldorp Haarzuilens energieneutraal te maken en Eigenwijkse Energiecoöperatie met het project Lokale Laadkracht. Zie hier een filmpje van de 3 finalisten.

 

 

e-Lekstroom is een energie coöperatie met als werkgebied Nieuwegein, Vianen en IJsselstein. Zij staan aan de basis van Solarpark Galecop, dat op 7 maart van dit jaar werd geopend. Met ongeveer 8.000 zonnepanelen is dit nu het grootste zonnepark van Midden-Nederland. Via de postcoderoosregeling worden daarnaast nog eens bijna 1.200 zonnepanelen aangeboden aan bewoners en kleine bedrijven uit de omgeving, die zelf geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen realiseren. Zo kunnen zij toch investeren in eigen duurzame opwekking. Dit postcoderoosdeel van het zonnepark wordt dit jaar nog gerealiseerd. Daarnaast is e-Lekstroom bezig om de waterkrachtcentrale Hagestein nieuw leven in te blazen en zullen ze hiervoor medio
2018 met een participatieplan voor coöperatieleden komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wethouder Snoeren: “De gemeente Nieuwegein wil in 2040 een klimaatneutrale stad zijn, wat inhoudt dat Nieuwegein dan per saldo geen toename van CO2 in de atmosfeer meer veroorzaakt. Voor het bereiken van deze ambitie is de ‘Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040, op weg naar een klimaatneutrale gemeente’ vastgesteld waar we samen met de stad voor willen gaan. Het zonnepark is een van de eerste prachtige initiatieven, die bijdraagt aan het energieneutraal maken van de gemeente. De prijs onderstreept nogmaals de waarde van dit initiatief.”

U-thuis is een samenwerkingsverband van 15 Utrechtse gemeenten om woningeigenaren te ondersteunen met energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie. Binnen dit samenwerkingsverband ondersteunt de Natuur en Milieufederatie Utrecht lokale energie initiatieven. De NMU reikt jaarlijks de prijs uit voor het beste initiatief van bewoners. In 2017 werd de prijs toegekend aan energie coöperatie BENG uit de Bilt.

 

Geef een reactie