Project-hagestein

Waterkrachtcentrale Hagestein

De waterkrachtcentrale (wkc) in de stuw bij Hagestein bestaat sinds 1958 en is daarmee de oudste waterkrachtcentrale van Nederland. In 2005 is de centrale stilgezet voor onderhoud, maar om diverse redenen niet meer opgestart.

Samen met haar partners wil e-Lekstroom een nieuwe, moderne en visvriendelijke WKC  installeren en blauwe stroom gaan opwekken.

De waterkrachtcentrale Hagestein is in het bezit van Rijkswaterstaat. Opwekken van schone energie met vis-vriendelijke technologie en lokale participatie zijn de drijfveren in dit project.

Als deze vis-vriendelijke technologie de nieuwe norm wordt (BBT), dan is dat goed nieuws voor de vissen in heel Europa. (Best Bestaande Technologie wordt in vergunningen als norm aangehouden).

De Antea group, Pentair, BT-projects, Fishflow Innovations, SelfSupportingRiverSystem, en e-Lekstroom werken samen aan de herstart van de waterkrachtcentrale.

In januari 2018 hebben we onze plannen gepresenteerd bij de kick-off van het vernieuwde Utrechtse Energiefonds.

Het ontwikkelingsbedrijf Waterkrachtcentrale Hagestein mikt voor de herstart op eind 2020.

De renovatie zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

e-Lekstroom presenteert een participatieplan (crowdfunding) voor coöperatieleden. We zullen daar samen optrekken met onze partner Greenchoice.

Meer informatie?