Nieuws

Nieuwsbrief

 

Bent u benieuwd naar onze nieuwsbrief?

Klik op de rechter knop.

Nieuwsbrief

 

 

 

Collectieve opwek van energie:  doe je mee? Natuurlijk!

INFORMATIE AVOND POSTCODEROOS PROJECT GALECOP ZON

e-Lekstroom en Greenchoice geven een presentatie over het project en beantwoorden uw vragen over het PCR zonnepark.

Postcodes die kunnen deelnemen:

3437, 3438, 3439, 3436, 3431, 3526 en 3528.

DINSDAG 30 JANUARI 2018 AANVANG 19.30

CLUBHUIS GALECOP GOLF

SPORTPARK GALECOP 10

3438 HX NIEUWEGEIN

IK HEB INTERESSE!

Stuwcomplex Hagestein was tijdens Open Monumentendag in september 2016 opengesteld voor het publiek.

In 2017  starten de grootschalige renovatie werkzaamheden.

Stuwcomplex Hagestein is sinds 2015 Rijksmonument: dit was de eerste keer dat belangstellenden Stuwcomplex Hagestein tijdens Open Monumentendag van dichtbij kunnen bekijken.

De belangrijke functie van het complex, de bijzondere architectuur en de markante positie in het landschap hebben geleid tot het besluit om Stuwcomplex Hagestein als rijksmonument aan te wijzen.

Tijdens de Open monumentendag kon het publiek over de sluis lopen en dichtbij de stuw komen. Verschillende medewerkers van Rijkwaterstaat stonden het publiek te woord over scheepvaart, de stuw en de renovatie van het stuwensemble, waarvan stuwcomplex Hagestein onderdeel uitmaakt.

Stuwensemble

Stuwcomplex Hagestein is onderdeel van het stuwensemble Nederrijn en Lek. Binnen dit ensemble zijn de stuwcomplexen bij Hagestein, Amerongen en Driel vrijwel identiek. Elk complex bestaat uit een stuw, sluis, bedieningsgebouw en vistrap. In de stuw bij Hagestein en nabij stuwcomplex Amerongen ligt bovendien een waterkrachtcentrale.

Watermanagement

Met het stuwensemble kan Rijkswaterstaat de waterstand in de Nederrijn en Lek en de IJssel reguleren. De drie stuwen zorgen er samen voor dat het waterpeil voldoende hoog is voor een vlotte en veilige scheepvaart.

Bij hoogwater staat de stuw open en regelt deze de afvoer van het Rijnwater. De scheepvaart heeft dan een vrije doorvaart. De stuw bij Driel is gemiddeld 75 dagen per jaar geopend. De stuwen bij Amerongen en Hagestein zijn gemiddeld 25 dagen per jaar geopend.

Bij laagwater worden de vizierschuiven neergelaten. Stuw Driel zorgt dan voor opstuwing van het water. Hierdoor stroomt er meer water door de IJssel richting het IJsselmeer. De zoetwater­voorraad in het IJsselmeer blijft zo op peil en de IJssel bevaarbaar.

Renovatie

Rijkswaterstaat renoveert vanaf 2017 tot waarschijnlijk eind 2019 de drie stuwcomplexen, zodat zij hun functies weer vijftig jaar kunnen vervullen.

Klik op deze link van Rijkswaterstaat voor meer info over de renovatie.

Oprichting energie coöperatie e-LEKSTROOM

Op donderdagmiddag 20 maart 2014 is om 14.30 uur formeel de coöperatie e-LEKSTROOM u.a. opgericht.

Notaris W. Stein heeft de formele oprichtingshandeling verricht.