Waarom kiezen voor glas-glas zonnepanelen?

Waarom kiezen voor glas-glas zonnepanelen?

In de markt bestaan er verschillende type zonnepanelen. De traditionele zonnepanelen met een kunststof achterzijde en de nieuwe generatie zonnepanelen met een volledig glazenachterkant. Deze glas-glas panelen hebben niet langer een kunststof achterzijde, maar een volledig ondoordringbare glas achterzijde. Daardoor neemt de stabiliteit en de levensverwachting toe.

Panelen met een kunststof achterzijde laten makkelijker vuil en vocht door. Hierdoor wordt het vermogen elk jaar lager waardoor het rendement van deze type zonnepanelen in de loop van de tijd sterk afneemt. De degradatie van glas-glas panelen is nihil, waardoor de opbrengst veel hoger ligt dan met traditionele zonnepanelen.

Bij glas-folie zonnepanelen dringen vocht, zuurstof en schadelijke substanties, zoals ammoniak en schadelijke gassen, beetje bij beetje in het zonnepaneel en zorgen zo voor vermogensverlies. Bij glas- glas zonnepanelen is dit niet mogelijk: de cel wordt perfect beschermd door de twee glasplaten aan weerszijden. Doordat glas-folie  zonnecellen kwetsbaarder zijn, worden ze bovendien blootgesteld  aan trekspanning, waardoor het risico bestaat dat ze scheuren. Als ze herhaaldelijk te lijden hebben onder trekspanning, kunnen zogenoemde hotspots ontstaan, die het vermogen van het hele zonnepaneel negatief beïnvloeden.

In verschillende onafhankelijke testen blijkt dat glas- glas panelen veel beter presteren en beter beschermd zijn tegen Invloeden van buitenaf. Dit is de reden dat Focus on Solux zowel 30 jaar garantie op het product alsmede op het vermogen geeft. Dit is belangrijk voor de eindgebruiker aangezien er veel aanbieders zijn die verschillende garantietermijnen aanhouden: één termijn voor het product zelf en één voor het vermogen. De ene termijn is in de praktijk vaak korter dan de andere. Dat is erg onpraktisch, want het leidt na het verstrijken van de kortste termijn natuurlijk tot discussie waar een defect aan ligt.

Garanties

Naast de garanties is het ook belangrijk om te kijken naar de voorwaarde van deze garanties. Elk jaar kunnen er zaken kapot gaan in een paneel. Veel eindgebruikers en installateurs weten niet goed wat precies onder de garanties valt.

Ook Focus on Solux kiest dan ook voor het leveren van Glas glas zonnepanelen aan haar klanten vanwege de betere bescherming en prestaties en ook vanwege de claimbaarheid en verhaalbaarheid van de garantie bij onze producenten. Wanneer een producent – of een andere partij in de keten die garantie geeft – buiten Europa gevestigd is, zal het veel lastiger zijn om “uw recht te halen”, dan dat het dat is binnen Europa. Binnen Europa geldt dan weer dat het makkelijker is om binnen Nederland of bij naburige landen, waaronder Duitsland, een garantieclaim te verhalen dan dat het dat is bij verder van Nederland gelegen landen. Reden om goed te inventariseren welke partij welke garantie geeft, en in welke landen/werelddelen de betrokken partijen gevestigd zijn.

Microcracks

Panelen verlaten de fabriek als het goed is zonder microcracks. Om dit te controleren laten de goede fabrikanten standaard een elektroluminicentie -foto maken. Hiermee weet je zeker dat de panelen zonder cracks in de cellen de fabriek verlaat. Wanneer door externe omstandigheden ( transport, installatie of hagel inslag) microcacks ontstaan zullen deze in de meeste gevallen niet onder de garantie vallen.

Let op, Microcracks zie je niet aan de buitenkant en valt dus überhaupt moeilijk te claimen! Dit merk je pas na jaren wanneer het ook niet meer bij de verzekeraar te verhalen is! Wanneer bijvoorbeeld een hagelsteen een zonnepaneel raakt wordt de klap door het glas aan de cellen doorgegeven en zullen de cellen versplinteren

Vervoer en installatie

Het maakt niet uit hoe goed de zonnepanelen uit de fabriek komen als er tijdens het transport en installatie niet zorgvuldig mee wordt om gegaan. En dat gebeurt nogal eens.

Een heftruck die een pallet raakt. Een installateur die een paneel op zijn schouder neemt. Elke keer ontstaan er kleine barstjes (micro cracks) die op termijn voor problemen en minder opbrengst zorgen. Met de stevige glas-glas zonnepanelen heb je hier vrijwel geen last van.

Tijdens de installatie wanneer een installateur met zijn been op het paneel leunt kunnen er al microcracks ontstaan.

De volgende onafhankelijkste testen van NRLE en SEAC laten dit goed zien.

 

In het eerste filmpje zie je de gevolgen bij glas- folie panelen.

 

In het twee filmpje zie je het verschil tussen glas -glas panelen en glas folie panelen.

 

De voordelen van glas glas panelen zijn al vanaf dag 1 te zien. In opbrengst en duurzaamheid!

 

Veiligheid

 

Daarnaast is glas ook veiliger dan een kunststof folie. Glas-glas zonnepanelen scoren hoger op brandveiligheid: de plastic folie aan de achterzijde is vatbaarder voor brand, bijvoorbeeld als er op oudjaarsavond vuurwerk op het dak belandt. Glas-glas zonnepanelen zijn daartegen bestand, omdat glas niet brandt.”

 

 

Samenvatting:

 

Waarom kiezen voor glas-glas zonnepanelen van Focus on Solux:

 

Het glas glas zonnepaneel is de stabielste module met de laagste degradatie van het vermogen en de langste levensduur. Wij noemen het de nieuwe “generatiemodule” .

Hieronder zullen wij meer vertellen over de sterk verbeterde kwaliteit van glas-glas zonnepanelen ten opzichte van glas-folie zonnepanelen.

Opbouw van een glas-glas zonnepaneel:

 

De opbouw van een glas-glas zonnepaneel is in grote lijnen hetzelfde als van een glas-folie zonnepaneel. Echter is de Tedlarfolie (polymeerfolie) aan de achterzijde van het zonnepaneel vervangen door een glasplaat waardoor de kwaliteit en levensduur van het zonnepaneel sterk verbetert wordt. Hieronder gaan wij alle voordelen benoemen van glas-glas zonnepanelen ten opzichte van glas-folie zonnepanelen.

Geen celschade bij glas-glas modules.

 

De zonnecellen in een glas-glas zonnepaneel zijn ingebed in de neutrale zone van het

composietmateriaal bestaand uit EVA-folie en glas.

 

 • De zonnecellen staan hierdoor alleen maar bloot aan Dit is voor een zonnecel geen probleem, daar kunnen ze tegen. Maar ze worden niet uitgerekt of samengedrukt, zoals wel gebeurd bij een glas-folie module.
 • Daardoor scheuren de cellen niet bij hoge belastingen, raken de cellen niet beschadigd en is er geen sprake van vermogensverlies door beschadigde
 • Perfecte bescherming tegen milieu-invloeden door twee glasplaten. Vocht en zuurstof kunnen niet binnendringen waardoor de veroudering van de cellen nauwelijks aanwezig

Lange levensduur:

 

 • De optimale cel bescherming voorkomt dat de cellen Daarom is er nauwelijks sprake van vermogensverlies en ontstaan er geen “slakkensporen” (deze ontstaan door binnendringend vocht via de folie aan de rugzijde van de module (glas-folie-effect)). Aan cellen die al haarscheurtjes vertonen, ontstaan aan de voorzijde van deze cellen “slakkensporen”.
 • Glas veroudert niet en is niet doorlatend: daardoor geen binnendringend vocht/zuurstof = geringere
 • Glas-glas is beter geschikt voor krachtige PERC-cellen omdat PERC zeer gevoelig is voor zuurstof en vocht. De momenteel in ontwikkeling zijnde high performance technologieën zijn zelfs nog gevoeliger voor vocht dan PERC-cellen. Vandaar dat in deze categorie met high performance modules glas-glas verplicht

 

 

 • Bestand tegen warmte-koudecycli (bijv. in woestijnklimaat): Door de symmetrische opbouw van glas-glasmodules gebeurt het uitzetten en krimpen Daardoor aanmerkelijk minder veroudering (dan bij glas-folie).
 • HC4-stekker: is afgedicht en beschikt over een trekontlasting door gescheiden componenten in de stekker, zelfs na 5000 h
 • IP67-contactdoos voor optimale spatwaterbescherming/“waterdichtheid”

 

 • 30 jaar (product)garantie. (Vervanging van de module bij delaminering, problemen met decontactdoos of stekker, evenals bij poreuze kabels).
 • Extreme milieu-invloeden zijn geen probleem: Landbouw (ammoniak), Industrie (agressieve gassen, zure regen), Kustgebieden (zout), Afslijting (zandstormen).

Stabiliteit:

 

 • Glas-glaslaminaat is doorgaans extreem sterk. Het is probleemloos beloopbaar (zie ook pantserglas).
 • Het dikkere frame (40mm) buigt na belasting terug (andere frames vervormen zich permanent).
 • “Onbreekbaar”. In de glas-glas uitvoering gaat de cel nauwelijks

 

 • IEC-hagelnorm vele malen overtroffen (45mm i.p.v. 25mm): De IEC-norm schrijft een hageltest met stenen van 25 mm en een snelheid van 23 m/seconde Glas-glasmodules van Focus on Solux zijn getest met hagelstenen van 45 mm! (= bijna de 6- voudige massa). Onze fabrikant is waarschijnlijk de eerste en enige aanbieder, die met zijn thermisch gehard 2 mm dikke glas voldoet aan de eisen van hagelklasse 4. Daardoor zijn glas-glasmodules van Focus on Solux beter bestand tegen extreme hagel en andere extreme weersomstandigheden.

Rentabiliteit/opbrengstbestendigheid:

 

 • Betere modulekoeling omdat het glas aan de voorzijde dunner is en de warmte door convectie beter wordt afgevoerd = koelere module = hogere
 • Dunner frontglas = lichtdoorlatender = minder absorptie = hogere lichtinval = hogere opbrengst.
 • Hogere opbrengst door het reflectie werend

 

 • Hogere opbrengst door het zeer lage ijzergehalte (FE203).

 

 

Geringere verslechtering

 

 • 000 uur DHT (Damp Heat Test = vocht-warmtetest = tropisch klimaat), de test is 5x langer uitgevoerd dan voorgeschreven. (IEC-norm = 1000 uur)
 • Resultaat: 0% verslechtering bij glas-glas (zie de grafiek aan het einde van het document)

 

 • 600 TCT-cycli (temperatuurcyclustest) = woestijnklimaat (koude nachten, hete dagen), de test is 3x langer uitgevoerd dan (IEC-norm = 200 cycli)
 • Resultaat: slechts 1% verslechtering bij glas-glas.

 

 

 • Brandgedrag (glas brandt niet) => glas-folie versnelt een dakbrand => glas-folie is makkelijker brandbaar (bijv. door vuurwerk)
 • 5 jaar volledige garantie: Verlies van opbrengst is in de eerste 5 jaar door een allriskverzekering
 • 30 jaar product garantie

 

 • 30 jaar (vermogens)garantie (87% van het nominale vermogen na 30 jaar) = 35% hoger gegarandeerde opbrengst (vergeleken met marktconforme getrapte garantie)

Veiligheid

 

 • Brandgedrag (glas brandt niet) => glas-folie versnelt een dakbrand => glas-folie is makkelijker brandbaar (bijv. door vuurwerk)
 • Folie raakt sneller beschadigd, scheurt tijdens het installeren -> gevaar van elektrische schokken.
 • Weinig reflectie(spiegeling) door de reflectiewerende laag, goed geschikt voor vliegvelden, enz.

Innovatief

 

 • 23 jaar ervaring op het gebied produceren van glas-glas Het lamineerprocedé wordt continu door ontwikkeld.
 • 2x 4 mm glas-glasmodules (36M) zijn toegelaten voor bovenhoofdse montage

(carporttoepassing)

 

 

Vocht-warmtetest (DHT = Damp Heat Test)

 

Glas-glasmodule in vergelijking met glas-foliemodule. Vocht-warmtetest: gemeten in Pmpp (power@max power point) (85 °C bij 85% relatieve luchtvochtigheid bij duur in uren)

 

 

 

 

 

 

 

 

Haal een gegarandeerd rendement uit uw investering in zonnepanelen en kies voor meer zekerheid (30 jaar garantie).

 

 

Meer weten of een offerte?

Ga naar www.focusonsolux.nl of stuur een mail naar info@focusonsolux.nl