Off-grid accu-opslagsysteem voor appartementen

Een primeur in Apeldoorn. Bewoners van een appartementsgebouw krijgen niet alleen groene stroom uit zonnepanelen, maar hebben ook een thuisbatterij. Het is zelfs een off-grid systeem waardoor bij stroomuitval de lampen blijven branden.

Complete aanpak
Een nieuw geïsoleerd dak met solide dakbedekking, zonnepanelen, accu-opslag en een omvormer die ook bij een stroomstoring een deel van de woning van elektriciteit blijft voorzien. Het is in een notendop de technische oplossing voor het verduurzamen van appartementsgebouwen met particuliere eigenaren. De pilot met het Zonnecollectief in Apeldoorn is geslaagd.
Het aantal pv-panelen per woning is 9 stuks, en nog eens 12 panelen voor de opwekking van elektriciteit voor algemeen gebruik. Totaal 300 stuks. Wel opvallend is de keuze voor hoogrendementspanelen (325 WP) en de oost/west-opstelling. Door de oost/west-opstelling passen er meer panelen op het dak. Bij een traditionele zuid-opstelling moet er tussen de panelen ruimte zijn om te voorkomen dat de voorgaande rij schaduw geeft op de achterliggende panelen.
Bij een oost/west-opstelling hoeft dat niet, dus het schaarse dak op flatgebouwen wordt maximaal benut. De oost/west-opstelling levert nog een voordeel op. In plaats van een enorme opbrengstpiek tussen 12 en 13 uur is de opbrengst beter over de dag verdeeld. De opbrengstteller begint in de zomer al vroeg te tikken. En ook de avondpiek, als bewoners thuis komen, kan door de zonnepanelen worden afgedekt. Dat is van belang om straks na het salderingstijdperk zoveel mogelijk elektriciteit zelf te benutten.
Accu’s in container op het dak
Alle accu’s staan in een container op het dak. Het gebruikte type omvormers worden voornamelijk gebruikt in de maritieme wereld. Het zijn zogenaamde off-grid omvormers. Bij een stroomstoring valt een normale omvormer uit, die is afhankelijk van de 50 Hz netfrequentie uit het net. De off-grid omvormer heeft geen netspanning nodig. Bij uitval blijft elektriciteit in de woning, totdat de batterij leeg is.

Schakeling in de meterkast
De omvormer is direct gekoppeld aan een aantal groepen met huishoudelijke verbruikers. Die worden altijd door de omvormer (3,5 kW) gevoed, ook als er geen zon is. In dat geval schakelt de omvormer over naar het elektriciteitsnet. Een bekend principe uit de scheepsvaart; zodra er walstroom is, haalt de omvormer daar de elektriciteit vandaan en niet meer uit de accu of het aggregaat. Daartoe lopen tussen de meterkast van de bewoners en de dakcontainer twee elektriciteitskabels per woning.
Wat als de accu vol is
Is de accu vol, dan kan via de DC-bus overtollige elektriciteit naar de batterij van de buren vloeien. Als ze allemaal vol zijn, levert de omvormer via de eigen elektriciteitsaansluiting terug aan het net. De stroommanager in de omvormer kan ook met goedkope nachtstroom de batterijen laden om overdag te consumeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *